Quantcast
Channel: Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București
Viewing all 234 articles
Browse latest View live

Teza de doctorat intitulată : ”MITROPOLITUL ANTONIE PLĂMĂDEALĂ, DIPLOMAT CREȘTIN. CONTRIBUȚII LA DEZVOLTAREA DIALOGULUI TEOLOGIC INTERNAȚIONAL”

$
0
0

FACULTATEA  DE  TEOLOGIE  ORTODOXĂ

ȘCOALA  DOCTORALĂ

 

 

A N U N Ț

 

        În ziua de 26 septembrie 2016,  ora 12,00  în sediul Școlii Doctorale  a Facultății de Teologie Ortodoxă  va  avea  loc  pre-susținerea  în cadrul  Comisiei  de  Îndrumare, a tezei de doctorat  intitulată :  ”MITROPOLITUL  ANTONIE PLĂMĂDEALĂ,  DIPLOMAT  CREȘTIN.  CONTRIBUȚII  LA DEZVOLTAREA DIALOGULUI  TEOLOGIC  INTERNAȚIONAL”

                                                       

de către

                                           

BRICIU  G. GEORGE - ALEXANDRU

 


Rezultatele la examenul de admitere pentru studii universitare de Master și Licență, sesiunea septembrie 2016

--- Article Removed ---

$
0
0
***
***
*** RSSing Note: Article removed by member request. ***
***

Înscrierea studenților în noul an universitar 2016-2017

$
0
0

Înscrierea studenților în noul an universitar 2016-2017

 

3 – 7 octombrie - la secretariatul facultății,

între orele 10.00-15.00

(luni, 3 octombrie, între orele 14.00-16.00)

 

STUDENȚII ANULUI   I   

VOR PREZENTA LA ÎNSCRIERE ACTUL DE IDENTITATE ÎMPREUNĂ CU DOUĂ FOTOGRAFII TIP B.I. PE SUPORT DE HÂRTIE FOTOGRAFICĂ.

Începutul anului universitar - 3 octombrie 2016

$
0
0

 

Studenții și cadrele didactice ale Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București au început anul universitar în data de 3 octombrie 2016, cu un moment de rugăciune și binecuvântare, cu înnoite speranțe de studiu și perfecționare, dar și cu noi îmbunătățiri aduse facultății. În Biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclis universitar, studenții au participat la Sfânta Liturghie și Tedeum-ul săvârșite de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori format din preoți profesori de teologie. Așa cum este tradiția în cadrul învăță­mân­tului teologic or­todox românesc, începutul unui nou an de studiu și de pregătire este marcat de stu­denți și profesori prin festi­vități deosebite care amintesc de angajamentul pe care și-l asumă la început de drum, iar studenții sunt îndemnați să respecte prestigiul înaltelor școli pe care le urmează.

 


La Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, începutul anului universitar s-a făcut la Biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclisul instituției. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte: pr. prof. dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Bucu­rești, pr. prof. dr. Viorel Ioniță, consilier patriarhal onorific, pr. prof. dr. Vasile Răducă, pr. prof. dr. Emanoil Băbuș, pr. prof. dr. Constantin Preda, prodecan, pr. lect. dr. Marian Vild, prodecan, precum și alte cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București. Răspunsurile liturgice au fost rostite de corul studenților teologi. La slujbă au participat studenți de la toate specializările facultății.

După Sfânta Liturghie, a fost săvârșită rânduiala Tedeum-ului la începutul anului universitar, care cuprinde cereri speciale și rugăciuni pentru studenți și profesori. Slujba s-a încheiat cu polihroniul, o cântare festivă în care au fost pomeniți: Patriarhul României, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, clerul și credin­cioșii, precum și studenții și profesorii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.

 


Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a rostit un cuvânt de învățătură. Ierarhul a explicat studenților importanța rugăciunii de binecuvântare de la începutul oricărui lucru pe care îl face creștinul, și mai cu seamă de la începutul unei noi etape din pregătirea și creșterea duhovnicească a studenților teologi: La începutul unui an universitar ne facem analiza activității trecute și ne hotărâm ca în noul an să ne străduim mai mult pentru a ne înnobila cu mai multe cunoștințe, pentru a ne sfinți sufletul cu mai multă rugăciune, pentru a ne cultiva generozitatea cu mai multe fapte bune. Rugăciunile și cererile pe care le-am rostit la această slujbă au scos în relief două realități. Cea dintâi se referă la noblețea ființei umane înzestrate de Dumnezeu cu rațiune, cu înțelepciunea de a alege între bine și rău, cu dorința perfecțiunii, a progresului, a înălțării duhovnicești. Pe de altă parte, aceste cereri și rugăciuni au scos în evidență că natura noastră căzută este permanent aplecată spre păcat și că fiecare dintre noi este pândit în procesul acesta al formării duhovnicești și intelectuale de o mulțime de capcane și de ispite. Sfântul Apostol Pavel spune despre sine că toate le poate în Hristos, Care îl întărește, dar în același timp tot el mărturisește că nu face binele pe care îl voiește, ci răul pe care nu îl dorește. Vedem în aceste mărturisiri această tensiune permanentă din viața omului, care se referă la capacitatea lui de a discerne între ceea ce este bun și folositor și ceea ce este rău și pierzător de suflet”.

La final, Preasfinția Sa a transmis studenților teologi și profesorilor binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Cu această ocazie vă transmit binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și urarea Preafericirii Sale ca anul universitar pe care l-ați început să îl folosiți cu înțelepciune, pentru formarea intelectuală și sporirea voastră duhovnicească. Ne rugăm împreună cu dascălii de teologie ca Dumnezeu să sădească în sufletele voastre iubire, precum și frica de Dumnezeu care este începutul adevăratei înțelepciuni, și prin această înțelepciune să vă ferească de capcanele și ispitele care vă înconjoară”.

La final, părintele decan Ștefan Buchiu a mulțumit ierarhului pentru slujire și cuvântul de învățătură și i-a dăruit din partea studenților un buchet de flori.

Îmi revine sarcina de a adresa respectuoase mulțumiri Prea­sfinției Voastre pentru că ați săvârșit Sfânta Liturghie la început de an universitar și slujba Te Deum-ului, pentru cuvântul de învățătură pe care l-ați adresat și îndemnul de a ne angaja în slujirea noastră, dascăli și studenți. Vă rugăm să transmiteți Preafericitului Părinte Patriarh Daniel alese și respectuoase mulțumiri pentru binecuvântare, dar și pentru că s-au continuat lucrările la facultate. Este un lucru pe care îl apreciem foarte mult și considerăm că putem răspunde într-un singur fel: facultatea s-a reînnoit material, noi să ne reînnoim spiritual, profesorii și studenții să se angajaze cu mai multă pasiune în cercetarea și formularea unei teologii vii, mărturisitoare, care să răspundă exigențelor misionare ale Bisericii Ortodoxe Române, dar și exigențelor științifice ale Universității din București, a spus părintele decan.

 

 

 După festivitățile de deschidere, în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă, Preasfințitul Părinte Episcop Varlaam Ploieșteanul a binecuvântat Amfiteatrul „Pr. Prof. Dr. Ioan G. Coman”, care a fost renovat, modernizat, dotat cu mobilier nou, cu instalație de amplificare audio nouă și cu aer condiționat. Lucrările, în valoare de 300.000 de lei, au fost susținute de Arhiepiscopia Bucureștilor.

 

  

De asemenea, studenții anului I de la toate specializările s-au întâlnit în Amfiteatrul „Preot Prof. Dr. Dumitru Stăniloae” cu conducerea facultății de teologie, care le-a urat bun venit și le-a prezentat facultatea, orarul și alte aspecte ce țin de buna desfășurare a activității lor de pregătire.

 

 

Sursa: ziarullumina.ro

Slujba de pomenire a Pr. Prof. Dumitru Stăniloae

$
0
0

 

 

       În data de 5 octombrie 2016, cu prilejul împlinirii a 23 de ani de la trecerea la Domnul, părintele profesor Dumitru Stăniloae, cel mai mare teolog român a fost comemorat. În acest context, la Biserica „Sfântă Ecaterina” - paraclisul universitar al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universităţii din Bucureşti a fost săvârşită, după Sfânta Liturghie, o slujbă de pomenire. La acest moment au participat profesori ai facultăţii, precum şi studenţi, masteranzi şi doctoranzi.

      La final, pr. prof. dr. Ştefan Buchiu, decanul facultăţii, le-a vorbit studenţilor despre viaţa şi opera părintelui Dumitru Stăniloae, pe care l-a numit „luceafărul teologiei româneşti”: Opera părintelui profesor Dumitru Stăniloae se încadrează între aceşti doi poli: persoană şi comuniune. Este vorba de Persoana Mântuitorului Hristos Care a revelat Treimea şi apoi de comuniunea Sfintei Treimi. Ce este comuniunea? Este unitate în iubire, aceasta în primul rând în Dumnezeu şi apoi în Biserică şi din Biserica în societate. Părintele Stăniloae a crezut şi a mărturisit lucrul acesta chiar şi după ce a făcut experienţa tragică a închisorii, dar nu s-a plâns că a suferit pentru Hristos. Undeva mărturiseşte că în închisoare a făcut mai mult ca niciodată experiența rugăciunii isihaste. Aceasta l-a ţinut acolo şi l-a ţinut ca un mărturisitor. Aceasta este mărturia, în puţine cuvinte, despre luceafărul teologiei româneşti.

      Totodată pr. prof. dr. Ștefan Buchiu a subliniat faptul că a-l comemora pe părintele Dumitru Stăniloae înseamnă a da strălucire ortodoxiei româneşti şi i-a îndemnat pe studenţi să citească opera părintelui: Avem şansa şi bucuria să ne hrănim din teologia părintelui Stăniloae. Această teologie este una a luminii, a bucuriei, a nobleţei sufleteşti. Omul nu este nobil decât dacă se raportează la Dumnezeu Creatorul său şi omul trebuie să nu uite că el reflectă nu numai Chipul Tatălui, adică pe Fiul Întrupat, ci împreună cu ceilalţi purtăm Chipul Preasfintei Treimi. Totul la Părintele Stăniloae începe de la Sfânta Treime şi se sfârşeşte cu Sfânta Treime. Al comemora pe părintele Stăniloae înseamnă a da strălucire ortodoxiei româneşti.

 

  

Teza de doctorat intitulată : ”Sfânta Scriptură la Sfântul Vasile cel Mare în Omiliile la Hexaemeron și la Psalmi ”.

$
0
0

FACULTATEA  DE  TEOLOGIE  ORTODOXĂ

ȘCOALA  DOCTORALĂ

 

 

A N U N Ț

 

        În ziua de 24 octombrie  2016,  ora 12,00  în sediul Școlii Doctorale  a Facultății de Teologie Ortodoxă  va  avea  loc  pre-susținerea  în cadrul  Comisiei  de  Îndrumare, a tezei de doctorat intitulată :  ”Sfânta Scriptură la Sfântul Vasile cel Mare în Omiliile la Hexaemeron și la Psalmi ”.

                                                       

de către

                                           

ANDONE  I. CRISTINEL

Centenar. Constantin Virgil Gheorghiu. Aventura unei vieți literare sub semnul teologiei


Teza de doctorat intitulată: ”SFÂNTA EUHARISTIE, TEMEI AL VIEȚII VEȘNICE”

$
0
0

FACULTATEA  DE  TEOLOGIE  ORTODOXĂ

ȘCOALA  DOCTORALĂ

 

 

A N U N Ț

 

        În ziua de 11 noiembrie  2016,  ora 10,00  în sediul Școlii Doctorale  a Facultății de Teologie Ortodoxă va avea loc pre-susținerea  în cadrul  Comisiei  de  Îndrumare,  a tezei de doctorat  intitulată :  ”SFÂNTA  EUHARISTIE,  TEMEI  AL VIEȚII  VEȘNICE”

                                                       

de către

                                           

BOGDAN T. MARIAN - DUMITRU

Teza de doctorat intitulată: ”SFÂNTA SCRIPTURĂ ÎN CULTUL BISERICI”

$
0
0

FACULTATEA  DE  TEOLOGIE  ORTODOXĂ

ȘCOALA  DOCTORALĂ

 

 

A N U N Ț

 

        În ziua de 11 noiembrie  2016,  ora 12,00  în sediul Școlii Doctorale  a Facultății de Teologie Ortodoxă va avea loc pre-susținerea în cadrul  Comisiei  de  Îndrumare,  a tezei de doctorat  intitulată :  ”SFÂNTA  SCRIPTURĂ ÎN  CULTUL  BISERICI”

                                                       

de către

                                           

BĂBUȘ  G.  MARIAN - FLORIN

Teza de doctorat intitulată: Eshatologia în teologia părintelui Dumitru Stăniloae și în cea a lui Karl Barth

$
0
0

        La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București a avut loc în data de 10 noiembrie 2016, susţinerea publică a tezei de doctorat intitulată: Eshatologia în teologia  părintelui Dumitru Stăniloae și în cea a lui Karl Barth. Studiu comparativ, de către candidatul pr. Ion Dragomir. Conducătorul ştiinţific al cercetării doctorale a fost pr. prof. dr. Ștefan Buchiu. Candidatului i s-a conferit titlul de Doctor în Teologie. 

 

Prima seară duhovnicească din acest an universitar

$
0
0

        La Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, sub îndrumarea pr. conf. dr. Gheorghe Holbea, a avut loc, miercuri, 2 noiembrie, prima seară duhovnicească din acest an universitar. Cu acest prilej a fost proiectat filmul „Minuni ale Ortodoxiei”, în regia lui Şerban Magiaru. Pelicula, care este o producţie a Fundaţiei „Sfânta Irina” în colaborare cu doctorul Pavel Chirilă, atrage atenţia asupra vieţii duhovniceşti în care minunile sunt o realitate firească. Suntem obişnuiţi să numim minuni anumite evenimente care sunt asimilate ca miracole, însă minunea dintr-o perspectivă duhovnicească este cu totul altceva, ea te aşază în realitatea duhovnicească a lumii. Setea de miracol o vedem în toată lumea, însă minunile au ceva discret. Aşa cum vedem și în Evanghelie, minunile sunt şi semne în acelaşi timp, după cum arată Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan. Filmul «Minuni ale Ortodoxiei» se deschide cu Biserica Sfintei Muceniţe Teodora din Peloponez, o biserică cu totul deose­bită, având în vedere că, înainte de a-şi da obştescul sfârşit, sfânta s-a rugat lui Dumnezeu ca trupul ei să devină biserică, părul să devină pădure, sângele ei să devină râu. Pe acoperişul bisericii au crescut copaci înalţi fără ca acesta să se dărâme din punct de vedere fizic. Mai mult decât atât, pe sub locașul de închinare trece un râu. Aceasta este una din minunile care sfidează legile fizicii, a spus pr. conf. dr. Gheorghe Holbea. Prezenți la eveniment au fost şi Ada Calciu, care a vorbit despre propria expe­riență medicală și duhovnicească, și doctorul Pavel Chirilă, care a explicat filmul, vorbind despre minuni și false minuni. Seara s-a încheiat cu o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

A doua seară duhovnicească din acest an universitar

$
0
0

        La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, a avut loc, miercuri, 9 noiembrie, a doua seară duhovnicească din acest an universitar. Tema acestui eveniement a fost: „Centenar Constantin Virgil Gheorghiu. Aventura unei vieți literare sub semnul teologiei. Întâlnirea a fost organizată de către pr. conf. dr. Gheorghe Holbea, invitați fiind: dl. Thierry Gillyboeuf, dl. prof. Constantin Cubleșan și dl. Gheorghiță Ciocioi.

        Evenimentul, la care au participat cadre didactice ale prestigioasei instituții de învățământ teologic din capital, precum si studenși teologi s-a desfășurat în Amfiteatrul „Preot Dumitru Stăniloae”.

Primul simpozion al bibliştilor ortodocşi din România

$
0
0

        Profesori, conferenţiari, lectori şi asistenţi ai disciplinelor Vechiul Testament şi Noul Testament, de la aproape toate facultăţile de teologie din ţară, au participat, în perioada 11-12 noiembrie 2016, la primul simpozion al bibliştilor ortodocşi din România. Evenimentul s-a desfăşurat la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti.

        Prima zi a simpozionului bibliştilor ortodocşi din România a fost dedicată sesiunilor de prezentare a referatelor despre reperele hermeneuticii biblice ortodoxe de către profesorii şi conferenţiarii de teologie biblică din ţară. În cadrul celei de-a doua sesiuni a primei zile, a avut loc şi o şedinţă despre înfiinţarea Societăţii Bibliştilor Ortodocşi Români (SBOR), statutul acestei societăţi, membrii şi condiţiile de desfăşurare. Constituirea unei asemenea societăţi este un lucru foarte necesar pentru că avem proiecte, ezitări şi căutări pe care le putem mult mai bine rezolva împreună. Am avut o discuţie cu caracter general despre principiile şi părţile pe care trebuie să le cuprindă statutul şi dorim ca această societate să funcţioneze cu aprobarea Sfântului Sinod, ca să fie un organism la dispoziţia Bisericii pentru promovarea vieţii ortodoxe, care îşi are sursa şi învăţătura în Sfânta Scriptură, a precizat pr. prof. dr. Vasile Mihoc, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

        Înfiinţarea acestei societăţi este şi o urmare a proiectelor iniţiate la nivelul Patriarhiei Române, şi anume Dicţionarul biblic, enciclopediile şi manualele biblice. Este nevoie să avem o muncă coordonată cu nişte rezultate consistente şi eficiente pentru câmpul pastoral-misionar al Bisericii noastre, de aceea trebuie să fim organizaţi, să asumăm deplin o identitate şi să promovăm nişte structuri de lexic misionare inteligibile în societatea de astăzi. Dincolo de aspectele de organizare a acestei societăţi, trebuie să facem în aşa fel, încât într-un termen destul de scurt să venim cu o hermeneutică ortodoxă, cu nişte repere exegetice specific ortodoxe şi atât de necesare pentru crearea unităţii mesajului în consens cu unitatea Scripturii şi în vederea realizării unităţii creaţiei, a explicat pr. prof. dr. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

        Ideea înfiinţării unei astfel de societăţi este din anul 1912, iniţiator fiind profesorul Nicolae Bălan de la Institutul Teologic Pedagogic din Sibiu, mai târziu Mitropolit al Ardealului. Însă, din cauza vicisitudinilor istorice, această societate nu a mai fost înfiinţată. Scopul Societăţii Bibliştilor Ortodocşi Români este interpretarea şi răspândirea cuvântului lui Dumnezeu, potrivit tradiţiei liturgice şi patristice a Bisericii Ortodoxe, tălmăcirea şi diortosirea de texte ale Sfintei Scripturi şi alcătuirea de comentarii din perspectivă hermeneutică ortodoxă. Mai mult decât atât, ne dorim ca prin această societate să desfăşurăm programe de cercetare, primul a fost deja anunţat, şi anume «Biblia liturgica», adică modul cum a fost receptată Sfânta Scriptură în cultul Bisericii noastre. Avem în vedere şi înfiinţarea unui centru de studii la Ierihon sau Ierusalim pentru doctoranzi, studenţi, preoţi şi credincioşi, a spus pr. prof. dr. Constantin Preda, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti.

       Lucrările simpozionului au continuat sâmbătă,  12 noiembrie, cu sesiunile de prezentare ale lectorilor şi asistenţilor biblişti din ţară. Societatea Bibliştilor Ortodocşi Români va avea o revistă şi un site pentru promovarea obiectivelor. Viitoarea întâlnire va avea loc la Mănăstirea Nicula în primăvara anului 2017. Simpozionul a fost organizat de pr. lect. dr. Marian Vild prodecan, pr. asist. dr. Cosmin Pricop și diac. lect. dr. Alexandru Mihăilă, cadre didactice ale Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti.

 

 

Prăznuirea Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina

$
0
0

 

        Cu prilejul prăznuirii Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti și-a sărbătorit ocrotitoarea. În zi de hram, Sfânta Liturghie a fost săvârșită, în prezenţa corpului profesoral, a studenţilor şi a numeroşi credincioşi, de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Sărbătoarea hramului paraclisului Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Capitală a debutat joi, 24 noiembrie 2016, când un fragment din moaştele Sfintei Muceniţe Ecaterina a fost scos în procesiune în jurul sfântului locaş. Racla cu sfintele moaşte a fost apoi aşezată spre închinare sub un baldachin special amenajat în faţa bisericii. După procesiune, a urmat slujba Vecerniei unită cu Litia.

 

         A doua zi, la finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a transmis tuturor părinţilor profesori, studenţilor şi credincioşilor prezenţi binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, evocând totodată personalitatea marcantă a Sfintei Muceniţe Ecaterina. Odată cu prigonirea pe nedrept a Mântuitorului Iisus Hristos a început şi prigonirea Bisericii care continuă şi astăzi, şi care fără îndoială va continua până la sfârşitul veacurilor. În aceste prigoane se lămureşte sufletul cu adevărat creştin, aşa cum s-a lămurit şi sufletul acestei tinere de neam ales, o tânără înţeleaptă, bogată şi foarte apreciată în societatea vremii ei. Sfânta Ecaterina a preferat să sufere batjocura şi martiriul mărturisind cu preţul vieţii credinţa în Hristos-Domnul (...). Ea rămâne un model de comportament pentru toţi studenţii şi studentele Facultăţii de Teologie. Asemenea Sfintei Ecaterina, şi studenţii vin la facultate la o vârstă tânără, cu dorinţa de a ajunge la maturitatea intelectuală a ei, care după cum ştim stăpânea întreaga cultură greco-romană a epocii sale. Aceasta a făcut-o de neînfrânt în disputele publice comandate de împăratul Maximian Daia, cu acei filosofi păgâni. Însă Sfânta Ecaterina nu numai prin puterea minţii ei, nu numai prin cultura imensă pe care o avea, ci şi inspirată de Duhul Sfânt, a reuşit să reziste disputelor filosofice şi să iasă biruitoare.

 

          În continuare, ierarhul i-a îndemnat pe studenţi şi studente să păstreze în inimi pilda vieţii Sfintei Ecaterina, dar şi cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, care îndeamnă să alegem partea cea bună, la fel ca Maria, sora lui Lazăr. Să folosiţi anii pe care îi petreceţi în această facultate pentru a acumula tot ceea ce este sfânt şi de folos luminării minţilor şi întăririi inimilor dumneavoastră, ca în felul acesta să dobândiţi cât mai multe instrumente pe care să le folosiţi în disputele pe care le veţi avea cu cei care mărturisesc alte credinţe, cu cei care batjocoresc sau contestă credinţa noastră şi cu cei care nu au nici o credinţă, a subliniat Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul. Conform tradiţiei, în cadrul Sfintei Liturghii, credincioşii prezenţi au ascultat şi predica unui student al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

       La final, Preasfinţia Sa a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii sfântului locaş, dar şi pentru profesorii şi studenţii Facultăţii de Teologie trecuţi la Domnul, apoi ierarhul a săvârşit slujba de Sfinţire a celor trei clopote noi, ieşite de curând din ateliere. 

 


20 de ani de la înfiinţarea specializării Teologie - Artă Sacră

$
0
0

20 de ani de la înfiinţarea specializării Teologie - Artă Sacră

  

 

          Specializarea Teologie - Artă Sacră a Departamentului de Teologie Sistematică, Practică și Artă Sacră al Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din Bucureşti a sărbătorit vineri, 9 decembrie, 20 de ani de la înfiinţare. Cu acest prilej, în sala de expoziţie „Byzantion” a facultăţii a avut loc o ceremonie festivă.

           La eveniment au fost prezenţi pr. prof. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Capitală; pr. lect. dr. Nicuşor Beldiman, directorul Departamentului Teologie Sistematică, Practică şi Artă Sacră; dl. prof. Nicolae Sava; dl. lect. dr. George Păunescu, precum şi numeroşi profesori și studenţi ai facultăţii. În anul 1995 s-a înfiinţat, pentru început, specializarea Teologie - Patrimoniu, care cuprindea Restaurarea, iar anul următor s-a adăugat şi specializarea Pictură Bisericească. Ambele (reunite) au format o singură specializare, care este cea mai tânără din facultatea noastră, dar cu care ne mândrim. Nu a fost deloc uşor, şi am bucuria să-i am lângă mine pe prof. Nicolae Sava, cu care a pornit această specializare, şi pe lect. George Păunescu. Atunci când a intervenit procesul Bologna şi dublele specializări au dispărut, cursurile s-au redus la trei ani. În schimb s-a organizat un masterat de doi ani, masteratul Artă Sacră, astfel încât studenţii care au absolvit această specializare au putut să continue studiile la acest masterat. Avem aşadar 16 promoţii care fac cinste facultăţii noastre. De asemenea, în toată această perioadă s-au organizat şi numeroase expoziţii, pentru că o expoziţie este cartea de vizită a acestei specializări, aşa cum la celelalte sunt lucrările ştiinţifice care apar. Biserica a avut nevoie de o astfel de specializare, pentru că înainte de existenţa ei pictorii bisericeşti veneau în special de la Facultatea de Arte din Bucureşti şi făceau cursuri scurte de teologie, de câteva săptămâni. Astăzi însă, pictorii noştri, restauratorii, au cunoştinţe mai solide de teologie, cunosc mai bine viaţa Bisericii, încât îşi asumă această slujire a iconografiei de pe alte poziţii şi cu alte rezultate, a precizat pr. prof. dr. Ştefan Buchiu.

 

          La final, părintele decan Ştefan Buchiu i-a felicitat pe profesorii de la specializarea Teologie - Artă Sacră, pentru întreaga lor activitate desfăşurată în decursul anilor şi pentru modul în care i-au pregătit pe absolvenţi.

Corul „Gloria Dei” - Tradiţionalul concert de colinde

$
0
0

          În Aula Magna a Universității din București, Corul „Gloria Dei” al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti a susţinut joi, 15 decembrie 2016, Tradiţionalul concert de colinde. Cu acest prilej, în holul central al Universității din București a avut loc și o expoziție cu icoane având ca temă Sărbătoarea Nașterii Domnului realizate de către studenții de la specializarea Artă Sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă din București și studenții Universității din Veliko Târnovo, Bulgaria. Scopul expoziţiei a fost de a marca atât legătura dintre instituţiile de învăţământ teologic ortodox, cât şi rolul spiritualităţii ortodoxe, reliefată prin icoane, de a menţine conştiinţa vie într-o lume con­fuză.

         Evenimentul cultural-pastoral, care a avut loc în Aula Magna a Universității din Bu­curești, a fost deschis de pr. prof. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, care a evidenţiat semnificaţiile duhovniceşti ale colindelor. Primim şi noi colindele şi ne ducem cu gândul în Ţara Sfântă, la Betleem, în «Casa Pâinii», acolo unde Se naşte «Pâinea Cea vie» Care Se coboară din cer, Iisus, Care vrea să ne hrănească. Spiritual avem nevoie de hrană, uneori mai mult decât cea trupească, şi atunci El ne primeşte pe toţi la masa Sa şi, mai ales, vrea să ne pregătească pentru masa Împărăţiei Sale celei veşnice. Să fim şi noi pelerini pentru câteva clipe, să mergem pe drumul păstorilor, să mergem pe drumul magilor, să ne lăsăm călăuziţi de steaua călăuzitoare. Vom simţi şi noi aceeaşi bucurie, iar lumina tainică a Mântuitorului să strălucească şi în sufletele noastre. Să ne amintim că, după 33 de ani, acea lumină s-a transformat în vâlvătaia sau flacăra care a ieşit din mormântul Învierii. Să vă amintiţi că în Altar în partea stângă este o nişă unde preotul face Proscomidia, care simbolizează peştera cea sfântă. În fiecare Liturghie Iisus Se naşte, Se întrupează, Se jertfeşte şi apoi înviază. Toate acestea le primim prin glasul colindelor.

         Corul „Gloria Dei” a fost dirijat de pr. lect. dr. Stelian Ionaşcu, pr. lect. dr. Zaharia Matei,  pr. asist. dr. Alexandru-Marius Dumitrescu şi pr. asist. dr. Nicolae Giolu.

Vizita unui grup de profesori ai Universității din Veliko Târnovo, Bulgaria.

$
0
0

          Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti a fost vizitată joi, 15 decembrie 2016, de un grup de profesori și masteranzi ai Universității din Veliko Târnovo, Bulgaria. Din delegația venită din Bulgaria au facut parte dl. conf. univ. Evghenii Nicolov - Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă  din Veliko Târnovo și profesor de artă monumentală, dl. conf. univ. Simeon Zahariev - profesor la sculptură pe lemn, dna. conf. univ. dr. Miglena Prașcova - șefa Departamentului de Artă Sacră, dna. Svetla Ivanova – secretară a Facultății de Teologie Ortodoxă, dna. Milena Dimova - masterand, dna. Constantina Constantinova - masterand și dl. Dmitrii Bobev - doctorand. Din partea Facultății de Teologie Ortodoxă din Bucureşti la întâlnire au participat pr. prof. dr. Ştefan Buchiu, decanul facultăţii, pr. lect. dr. Nicușor Beldiman, directorul Departamentului de Teologie Sistematică, Practică și Artă Sacră și dl. conf. dr. Dumitru Sorica. În cadrul discuțiilor, părintele decan Ștefan Buchiu le-a prezentat vizitatorilor un scurt istoric al prestigioasei instituții de învățământ teologic din Capitală. Întâlnirea s-a desfășurat în Sala de Consiliu a facultății și s-a dorit a fi un punct de întărire al colaborării dintre cele două instituții de învățământ între care există un parteneriat. S-a convenit ca pe viitor să se exploreze în comun noi posibilităţi de dezvoltare a cooperării dintre cele două instituții prin schimburi de profesori, schimburi de stagii studenţeşti, participare la sesiuni, simpozioane şi expoziţii precum şi prin abordarea în comun a unor teme de cercetare ştiinţifică.

Ocuparea prin concurs a posturilor didactice vacante - Metodologia

$
0
0

          A fost afișată Metodologia Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” cu privire la ocuparea prin concurs a posturilor didactice vacante, aprobată în ședința Senatului Universității din București în data de 14 decembrie 2016. 

 

Concursurile didactice organizate la Facultatea de Teologie Ortodoxă

$
0
0

          A fost afișată data, ora și locul desfășurării concursurilor didactice organizate la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București.

         Pentru mai multe detalii, click aici.

Viewing all 234 articles
Browse latest View live